Specialboxar för kompositproduktion

Aston Harald Composite tillverkar tävlingskatamaraner av klassen M32. Kolfiberbåtarnas skrov och mast limmas, slipas och lackas i Pivabs kombibox Dent Extend.

Företaget

På Hönö i Göteborgs skärgård ligger Aston Harald Composites högteknologiska komposit-produktion. Här tillverkas och repareras tävlingskatamaraner som används för seglingstävlingar i klassen M32. Under 2016 tillverkades ett femtiotal M32 katamaraner.

Utmaningen

Aston Harald Composite är en relativt ny tillverkare av tävlingskatamaraner. De startade sin produktion på Hönö i början av 2014. 

Det 3 500 kvadratmeter stora fabriksgolvet i verkstäderna på Hönö har flexibla arbetsstationer som kan anpassas för varje produkt eller projekt. Det innebär att personalen har ett arbetsflöde utan onödiga stopp.

I stort sett alla delar i kolfiber lamineras och lackas i Aston Haralds egen anläggning. Undantagen är skroven på de drygt nio meter långa och 500 kilo tunga tävlingskatamaranerna som lackas hos en underleverantör. Det skapar en del logistiska utmaningar.

– Våra M32-katamaraner är nästan hälften så tunga jämfört med konkurrenternas båtar, så de är relativt lätta att hantera. Men ett smidigt flöde hela vägen gör att vi kan arbeta effektivare, säger Martin Krite, Vice President på Aston Harald Composite.

Lösningen

För att underlätta arbetet i tillverkningen står sedan julen 2015 en kombilackbox från Pivab i lokalerna på Hönö. I den slipas, limmas och lackas båtarnas kolfiberdetaljer.

– Vi fick tips från vår lackpartner Öckerö bil- och båtlack, som lackar våra skrov, om Pivab. De kändes väldigt lyhörda för vår situation. Och med deras hjälp hittade vi kostnadseffektiva lösningar som funkade under övergången mellan orterna. Exempelvis hade vi en provisorisk lackbox i vår tidigare anläggning i Göteborg som vi redan från början visste skulle vara temporär, säger Martin Krite.

Tidsplanen för den planerade flytten var optimistisk. Knappt en månad efter första mötet med Pivab behövde Aston Harald Composits nya anläggning på Hönö vara i bruk.

Ursprungsplanen var att flytta med ventilationen från den temporära anläggningen i Göteborg. Men på Pivabs inrådan fick den nya lokalen på Hönö istället helt nya ventilationsaggregat och kompletterades med kombilackboxen Pivab Dent Extend.

– Pivab hjälpte oss med tekniken, installationen och med att räkna på vad som skulle bli mest kostnadseffektivt – att flytta hela ventilationen eller installera nya ventilationsaggregat, säger Martin Krite.

Resultatet

Lackboxen från Pivab används framförallt för monteringsförberedning. I detta steg får katamaranernas skrov, balkar och de andra detaljerna i kolfiber sin korrekta form och görs klara för limning.

För att båtarna ska klara av extrema miljö- och väderförhållanden används samma epoxylim som används av flygplanstillverkare. De limmade delarna härdar i en Dent Extend.

– I lackboxen härdar limmet fortare och får en bättre yta, vilket gör att det håller bättre. Vi har kunnat gå ner i torktid från åtta till en timme.

I Dent Extend-boxen från Pivab görs även en del lackjobb av tävlingsbåtarnas detaljer.
– Vi lackar idag ett tjugotal detaljer för att de ska tåla saltvatten och solljus bättre. Men tanken är att vi så småningom även ska kunna lacka större jobb i vår egen verkstad, säger Martin Krite.

Framtiden

Nästa steg är att utveckla produktionen ytterligare och producera komponenter till olika typer av industrier, bland annat flyg-, bil-, marin- och maskinindustrin. Målet är att Aston Harald Composite skall bli världsledande inom komposit tillverkning genom att ha högsta kvalitet genom hela tillverkningsprocessen, samt vara den bästa samarbetspartnern för kompositprojekt.


Verkstadsindustri

Det finns fler saker än person- och lastbilar som behöver lackeras. Våra produkter och system fungerar lika bra vid lackering av båtar, tåg, köksluckor, detaljer eller något helt annat.

CIDAN Machinery

CIDAN Machinery färdigställer en maskin om dagen. Produktionstakten ställer höga krav på korta torktider och en god ventilation.

BAE System Hägglunds

Ett verkstadsföretag som bland annat jobbar åt försvarsmakten.

MPA Måleriproduktion

Plats: Västerås Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 1170m²

Ekeri Finland

En tillverkare av släp till lastbilar.

Baltic Yachts

En tillverkare av några av världens mest exklusiva båtar.