BAE System Hägglunds AB

BAE System Hägglunds är ett verkstadsföretag i Örnsköldsvik som bland annat jobbar åt försvarsmakten. När BAE System Hägglunds kontaktade oss var de på gång att göra stora förändringar i sin verksamhet.

Problem

1. De hade en gammal anläggning, både tekniskt och ur energisynpunkt. 2. De ville öka sin befintliga produktion. 3. De skulle flytta sin verksamhet till helt nya lokaler.


Lösning

Då företaget skulle flytta till nya lokaler fick vi en möjlighet att påverka utformningen från början. För att snabbare hitta rätt lösningar delade vi upp projektet i två delar: En komplett lackanläggning för större fordon och en komplett conveyoranläggning med detaljmåleri av lösa delar.

För utnyttja våra system fullt ut och minimera resursslöseri skapade vi en linje med effektiv löpandebandlackering i de fyra stegen: Lackbox, Flash-off/mellantorksbox, torkbox och Cooling/avkylningsbox.

Då BAE System Hägglund kräver perfekta lackresultat som garanterat tål tuffa tag var effektivitet i detaljmåleriet av yttersta vikt (varje fordon ska passera anläggningen tre varv innan den är klar). Vår lösning blev en stor toppmodern lackanläggning, där luftströmmarna går från ena sidan till den andra (istället för det traditionella uppifrån och ned). Specialluftlösningen kräver mindre energi, vilket gjorde att vi kunde installera mindre aggregat, men samtidigt uppfylla kraven på lufthastighet.

Vi programmerade även in ett antal av BAE System Hägglunds önskade specialfunktioner i vårt VPN-system (styrsystem). Med hjälp av dessa kan vi idag göra förändringar från Pivab.

Resultat

Någon exakt mätning har inte genomförts, men BAE System Hägglunds är mycket nöjda och vi vet att det nya systemen kommer lösa de problem företaget hade innan. De anställda har fått en ny, effektivare och mer anpassad arbetsplats. Systemet är utökat med den senaste tekniken, vilket i sig garanterar en högre produktionstakt. Och energiåtgången har minskat rejält och kommer ge en kraftig besparing.

 

OBS! på grund av att det är förbjudet att ta bilder/kort inne i denna anläggning har vi inga bilder.


Verkstadsindustri

Det finns fler saker än person- och lastbilar som behöver lackeras. Våra produkter och system fungerar lika bra vid lackering av båtar, tåg, köksluckor, detaljer eller något helt annat.

Aston Harald Composite

Under 2016 tillverkades ett femtiotal M32 katamaraner på Aston Harald Composite. På Hönö limmas, slipas och lackas båtarna i en Pivab Dent Extend.

CIDAN Machinery

CIDAN Machinery färdigställer en maskin om dagen. Produktionstakten ställer höga krav på korta torktider och en god ventilation.

MPA Måleriproduktion

Plats: Västerås Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 1170m²

Ekeri Finland

En tillverkare av släp till lastbilar.

Baltic Yachts

En tillverkare av några av världens mest exklusiva båtar.