Serviceavtal för effektivare drift och underhåll

Bendt Bil i Halmstad lackar årligen cirka 1 500 bilar i en lackanläggning från Pivab. Tack vare ett serviceavtal sker underhåll av lackboxen regelbundet och verkstaden slipper dyra driftsstopp och förseningar.

Företaget

Bendt Bil i Halmstad är en familjeägd fullserviceanläggning som säljer person- och tjänstebilar. Verkstaden hjälper över 15 000 kunder om året med allt från reservdelar till plåt- och lackskador.

År 2010 byggdes lokalerna ut och Bendt Bil fick en egen lackverkstad. Här arbetar sex lackerare med modern lackteknik och utför både interna och externa jobb.

Samma år fick Bendt Bil ta emot priset som Årets förtagare i Halland för att med ledorden ”yrkesstolthet och glädje” ge sina kunder en bra kundupplevelsen.

Utmaningen

Verkstaden hos Bendt Bil tar emot över 100 skadade fordon i månaden. De lagas och lackas i verkstaden med hjälp av en lackanläggning från Pivab. Den flitigt använda lackboxen kräver att filter byts ut med jämna mellanrum och att kontroller av anläggningens ventilation sker regelbundet.
Tidigare ringde Bendt Bil efter service först när det tog stopp i lackanläggningen. Det innebar att flödet i verkstaden stannade upp och gjorde att leveranser till kund blev försenade.

Lösningen

För att öka driftsäkerheten i sin verkstad skrev Bendt Bil år ett serviceavtal med Pivab sommaren 2015. Det innebär att en ventilationstekniker och OVK-besiktningsman kommer ut till verkstaden en gång i kvartalet för regelbundna kontroller.
Sedan 2015 är Skanska Installation auktoriserad servicepartner till Pivab. Hos Bendt Bil betyder det att Skanska Installation byter filter och kontrollerar status på spjäll, motorer och fläktar. 

Resultatet

Den regelbundna servicen gör att Bendt Bils anläggning fungerar utan driftstörningar under en lång tid. Det gör det också möjligt för verkstaden att  planera servicen till tidpunkter när verksamheten går på lågvarv.

– Serviceavtalet med Skanska Installation underlättar mycket för oss då vi nu har en helt annan kontinuitet än tidigare. Förut ringde vi service när det blev driftstopp – nu förebygger vi stopp, säger Jonas Svantesson, skadeavdelningschef på Bendt Bil.
Vid servicekontrollerna mäts tryck och temperatur i lackanläggningen. Det är också viktigt att hålla koll på nivåerna av luftflödet i ventilationsanläggningen efter ett filterbyte. Hos Bendt Bil har man bland annat gått upp en filterklass för att ge förlänga anläggningens livslängd.

Besiktningsmannen ser också om det finns några förbättringsåtgärder, exempelvis om ett lager för oljud eller är på väg att gå sönder.

– Serviceavtalet ger oss en fantastisk återkoppling och tips på vad vi ska tänka på för att undvika dyra driftstopp, säger Jonas Svantesson.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²