Kortare leveranstider med mobilt lackboxsystem

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Företaget

Bengt i Örkelljunga är ett av Sveriges största och äldsta försäljningsföretag av husbilar och husvagnar. Företaget har funnits i 50 år och flyttade år 2006 in i nybyggda och större lokaler intill E4:an i Örkelljunga. De senaste åren har anläggningen med kontor, försäljningshall och verkstad kompletteras med ytterligare en nybyggd verkstad på 1 000 kvadratmeter.

Utmaningen

Service och reparationer av såväl chassi som bodel och bildel är en del av Bengt i Örkelljungas kunderbjudande. Vår och sommar är högsäsong för deras försäljning och uthyrning av husbilar och husbilar. Det är också då majoriteten av alla skador på fordonen sker.

– Vi får in ungefär 300 skador om året och 80 procent är på fordonets högra bakdel. Husbilar är långa och ovana förare missbedömer ofta hur mycket man behöver ta ut svängarna, säger Christian Gunnarsson, verkmästare på skadeavdelningen på Bengt i Örkelljunga.

De flesta lackskador åtgärdas under hösten och vintern när det är lågsäsong för husbil- och husvagnsentusiaster. Då gäller det för Bengt i Örkelljunga att ha korta leveranstider och att gärna kunna utföra så mycket av reparationerna som möjligt i sin egen verkstad.

I och med att husbilar och husvagnar är stora och höga fordon krävs också rätt utrustning som gör att verkstadspersonalen kan utföra sitt arbete på ett säkert och effektivt sätt.

– Vissa husbilar och husvagnar är konstruerade i glasfiberarmerad polyester som är belagd med gelcoat för att ge en blank yta. Vid reparationer används både lim och lack, en del ämnen är giftiga att andas in vilket kräver att vi utför reparationer i utrymmen med bra ventilation, förklarar Christian Gunnarsson.

Lösningen

För att kunna laga mindre lackskador i den egna verkstaden har Bengt i Örkelljunga köpt in ett mobil lackboxsystem av Pivab. Valet föll på modellen Dent Mobile XL, som tack vare sin låga vikt och montering på ett chassi med hjul enkelt kan flyttas runt i lokalen.

Väl på plats vid det fordon som ska repareras sätts skyddspapper kring de delar som ska skyddas från stänk.

De två mobila lackboxsystemen har en tilluftsdel och en frånluftsdel som båda är EX-klassade. Det innebär att ventilationen tar han om brandfarligt damm som annars kan självantända.

– När man står här inne och limmar och lackar märks det knappt att vi är i verkstaden. Lokalen skyddas från lackdamm och ventilationen tar hand om lukten och eventuella giftiga gaser, säger Jimmy Cordasic, skadetekniker på Bengt i Örkelljunga.

Resultatet

Pivab har levererat det mobila lackboxsystemet till Bengt i Örkelljunga och då samtidigt hjälpt till att installera slangar och ventilationskopplingarna för att säkra att ventilationen håller EX-klass.

– Vi har haft en mycket bra diskussion med Pivab från första stund, de har hjälpt oss att välja den lösning som passar våra behov bäst – ett val som vi är mycket nöjda med, säger Christian Gunnarsson.

Den smidiga anslutningen till ventilationssystemet gör att personalen själva kan utföra enklare service av det mobila lackboxsystemet, som exempelvis byta filter.

– Med de mindre lackjobb som vi utför räcker filtren dessutom länge, säger Jimmy Cordasic.

Tack vare det mobila lackboxsystemet kan Bengt i Örkelljunga också behålla alla mindre lackjobb i sin egen verkstad.

– Tidigare behövde vi köra fordonen till en annan leverantör för att laga även mindre lackskador. Det gjorde det problematisk för oss, dels tar transporten tid och dels vill kunder sällan betala fordonsskatt under lågsäsong vilket gör att fordonen blir svåra att flytta. Idag slipper vi helt att tänka på sånt och behåller samtidigt hela lackjobbet själva, säger Christian Gunnarsson.

Att majoriteten av lackskadorna repareras i den egna verkstaden gör också att personalen har kontroll på att arbetet utförs på rätt sätt.

– Nu kan vi alltid garantera ett väl utfört lackarbete och se till att våra kunder är nöjda.

– Vi valde Pivab för att deras lösning var den bästa – inte den billigaste. Det mobila lackboxsystemet är trots allt en förhållandevis billig investering för oss och som kommer betala av sig på relativt kort tid, säger Christian Gunnarsson.

Framtiden

Sedan inköpet av Pivab Dent Mobile XL våren 2015 har systemet använts till ett par lackarbeten i veckan. 

– Vi har ingen ambition att ha en fast person som endast utför lackarbeten i den mobila lösningen, istället har vi en ambulerande personal som roterar i verksamheten efter var de behövs. Men målet är att det mobila lackboxsystemet ska kunna användas i stort sett dagligen, säger Christian Gunnarsson.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²