”Jag har jobbat med Pivab tidigare, så mitt val föll direkt på dem.”

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Företaget

Bilkompani Kalmar och dess 75 anställda säljer Volkswagen, Skoda, Audi och Volkswagen transportbilar. Dessutom är företaget en fullserviceanläggning med en komplett skadeverkstad som hanterar både plåt och lackering.

Utmaningen

Bilkompani Kalmars gamla lokal hade en trång och omodern lackanläggning, där de var tvungna att flytta runt bilar hela tiden för att ta sig fram i bilhallen, vilket skapade mycket dödtid utan produktivitet.

Samtidigt var den gamla anläggningen väldigt dyr i drift eftersom den inte kunde ta till vara på den värme som används under lackarbetet.

Därför ville man ha en större lokal och en anläggning med ett flöde som inte stör arbetet och där värmen återvinns.

Lösningen

Bilkompaniet Kalmar köpte en komplett lackeringsanläggning med slipbås, lackbox, plastrum och torkrum. Dessutom installerade man en joniseringsfunktion som plockar bort allt dammet från luften och gör den nära nog kliniskt ren.

Beslutet om vilken leverantör man skulle välja tog ingen tid alls för Fredrik Håkansson, teamledare på skadeverkstaden på Bilkompani Kalmar.

– Jag har jobbat med Pivab tidigare, så mitt val föll direkt på dem, säger Fredrik Håkansson som tidigare jobbat med både Pivabs utrustning och lösningar från andra leverantörer.

– Pivab har genuint byggd, väl fungerande utrustning med bra layout på flödet. De andra märken jag har arbetat med är inte lika tillfredsställande som Pivabs.

Bilkompani Kalmar fick även in offerter från andra leverantörer, som dessutom var billigare. Men trots det valdes de bort.

– De andra var inte aktuella att använda. Även om Pivab är en dyrare investering i början så får vi igen det i det långa loppet. Driftkostnaden med deras anläggning är mycket lägre, mycket tack vare att de har värmeåtervinning.

Pivab ritade anläggningen, beräknade luftflöden och måttanpassade den efter Bilkompani Kalmars nya lokal. All ventilation, inklusive ventilationsaggregatet, placerades i undertaket för att maximera golvytan.

– Det är viktigt för oss eftersom det är golvytan vi behöver när vi ska tjäna pengar. Personalen på Pivab har varit fantastisk när de har hjälpt oss med layouten och de tekniska lösningarna.

Resultatet

Den nya anläggningen har varit i fullt bruk sedan december 2014 och har tydligt effektiviserat produktionen.

– Flödet i anläggningen funkar kanon. Nu kör vi bilarna rakt igenom hela anläggningen – in i lackboxen och ut genom torken. Så vi behöver inte längre flytta runt bilar som står i vägen. På så sätt har driftkostnaden per objekt blivit lägre.

Det effektivare flödet har gett minskade ledtider. Exakt hur mycket effektivare det är går inte att säga eftersom Bilkompani Kalmar i samband med uppgraderingen delade upp skadeavdelningen på två separata avdelningar, så siffrorna är inte jämförbara.

Statistik från försäkringsbolagen visar dock att varje objekt tar 1,5 dag kortare tid nu – fem dagar jämfört med 6,5 dagar. Denna statistik säger inte allt eftersom den påverkas av hur mycket arbete lackanläggningen har att göra. Men det talar sitt tydliga språk att man på Bilkompani Kalmar ofta blir klar med hela veckans arbete redan på torsdag eftermiddag – trots att man börjat ta in externa lackjobb.

– Jag skulle rekommendera alla att skaffa Pivabs anläggning. Den är driftsäker och man får snabbt hjälp när något inträffar. Pivab följer anläggningen på distans och har total kontroll på vad som händer med driftsförbrukningen.

Framtiden

Eftersom kapaciteten har ökat väldigt genom den nya anläggningen funderar man på Bilkompaniet Kalmar hur de ska få in ännu mer jobb. Om det blir framgångsrikt kan man tänka sig införa tvåskift för att utnyttja anläggningen ännu mer.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²