Modern lackverkstad byggd på goda relationer

På Derome Bil AB utanför Varberg finns inte bara en, utan två, lackboxar från Pivab. Den första installerades på 1980-talet. Den andra nästan 30 år senare. Närmare 100 000 bilar har rullat igenom dessa lackboxar och gjort Derome Bil AB till en av landets mest moderna, energisnåla och effektiva lackverkstäder.

FÖRETAGET

Derome Bil AB är ett familjeföretag med lackering och skadeverkstad i Varberg. De är godkända av samtliga av Sveriges försäkringsbolag och har hjälpt kunder att reparera bilskador i mer än 30 år. Sedan en tid tillbaka tar man även hand om skador på husbilar och husvagnar.

UTMANINGEN

I början på 1980-talet gick Derome Bil från att vara en bilverkstad till att bli en lackverkstad.

Omvandlingen innebar att delar av verkstaden behövde byggas om och kompletteras med ny utrustning. Valet föll på Pivabs lackboxar.

– Vi var en av de första verkstäderna i landet som installerade en lackanläggning från Pivab. Då var luftfilter i golvet något helt nytt och plötsligt hade vi en supermodern verkstad, säger Ralph Karlsson, vd på Derome Bil.

I början av 2000-talet byggdes verkstaden ut med en ny lackeringshall. För att få ett effektivare arbetsflöde investerade Derome Bil i ytterligare en lackbox från Pivab.

– Idag tar vår verkstad emot mellan 1 500 och 2 000 bilar om året. Det kräver att vi kan utföra jobben utan långa leveranstider och med få driftsstopp, säger Ralph Karlsson.

LÖSNINGARNA

Den första lackboxen som verkstaden köpte in var en prototyp. Den installerades till en början på prov hos Derome Bil.

Ralph Karlsson minns väl hur Pivabs vd, Ronny Pihlblad, kom och mätte lokalen och monterade allt från ventilationsaggregat och belysning till lackboxens dörrar.

– Från den dagen blev vi lite av en testverkstad för Ronnys idéer. Jag har alltid litat helt på hans visioner. Vår första lackbox har använts i stort sett varje dag i snart 30 år och har aldrig haft något större driftstopp!

Den nya lackboxen är av modellen Dent Extend, den som Pivab säljer mest av idag. Sedan lackboxen installerades av Pivab har den hunnit ta emot drygt 10 000 bilar. Med sina 8,5 meter på längden, 4 meter på bredden och 2,70 meter på höjden är den större än sina föregångare. Det innebär att Derome Bil idag kan ta emot större fordon, som husbilar och husvagnar.

– Vi slipper också att lackera i omgångar och kan bli klara med hela fordonet på en gång, säger Ralph Karlsson.

I plastreparationsdelen av verkstaden finns även en av Pivabs första portabla utsugsväggar, Dent Flex. Här arbetar Ralphs ene son Michel Karlsson med plastreparationer och lösa detaljer.

På den andra sidan av utsugsväggen finns ett mindre lackskåp med dubbla filtersystem för detaljarbeten, som exempelvis sidospeglar eller andra smådetaljer.

– Belysningen i skåpet gör det enklare att utföra precisionsarbeten, säger Michel Karlsson.

RESULTATET

Förutom ett effektivare flöde och bättre arbetsmiljö i verkstaden minimerar lackboxarna risken för damm.

Pivabs vd Ronny Pihlblad besöker ofta sina kunders verkstäder och demonstrerar hur man med hjälp av ett USB-mikroskop och en dator kan kontrollera kvalitén på lacken.

– Eventuella dammkorn förstoras 200 gånger. På så sätt är det lätt att se om eventuellt damm kommer från lackfärgen eller från exempelvis personalens kläder, förklarar Ronny Pihlblad.

Hos Derome Bil går det också att köra luftflödet på halvfart och på så sätt spara energi när vi lackerar större fordon eftersom fordonet tar upp en stor volym i boxen.

– Det gör att vi kan anpassa luftflödet efter vilken typ av fordon vi lackar. I praktiken går det att lacka en bil svart och en annan vit samtidigt i lackboxen. Men som alltid gäller det att ha skickliga lackerare och att lacka med sunt förnuft, säger Ralph Karlsson.

Han får medhåll av Ronny Pihlblad.

– Kolla på lackboxen som Derome Bil har använt i nästan 30 år. Det syns nästan inte att den är använd. Därför tar vi ofta våra presumtiva kunder hit, hos Derome Bil är det alltid snyggt och prydligt. Det är också bra att kunna visa att våra lackboxar är en investering som betalar sig över tid, säger han.

Den nya lackboxen drivs med olja, istället för el som den gamla använder sig av, plus att den nya har effektivare återvinning.

– Det gör att kostnaden per objekt blir betydligt lägre, säger Ralph Karlsson.

– Många av våra kunder använder gas, då blir lackboxen ännu mer energisnål, säger Ronny Pihlblad.

FRAMTIDEN

Inom en snar framtid hoppas Derome Bil att kunna utöka sin verksamhet och ta emot fler stora fordon.

– Vi har en lokal härintill som vi kan använda för att lacka stora husbilar. Det ska bli spännande att se vad Pivab hittar för lösning till den.  Jag litar helt på deras rekommendationer, säger Ralph Karlsson.

Han menar att det är viktigt att hänga med i utvecklingen. Inte minst för att möta kundernas ökande krav.

– Lackfärger och lacktekniker utvecklas hela tiden. Idag används mycket metallicfärger i tre- eller fyrskikt. Kunderna är också noggrannare och vill att deras bilar ska kunna lackeras snabbt. Vill man vara en bra lackverkstad måste man ligga i framkant, säger Ralph Karlsson.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²