"Det var ett enkelt val. Pivab hade bästa lösningen"

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Företaget

Din bil Slagsta startades 1979 av Svenska bil och däck och har sedan 2011 hamnat i Din bils ägo. Företaget ligger i samma lokaler sedan starten.

Utmaningen

Sedan 1979 har det inte genomförts någon större ombyggnation på Din bil Slagsta. När Amir Asgary, platschef på Din bil Slagsta Skadecenter, började jobba på verkstaden år 2013 så var lackutrustningen väldigt sliten och en del var sönder. Den gamla verkstaden behövde även anpassas till nya miljönormer.

– Vi är väldigt måna om arbetsmiljö och vår personals hälsa. En del av tanken med ombyggnationen var att minimera påfrestande arbetsmoment, säger Amir Asgary.

Lösningen

Efter att ha gjort en upphandling med tre leverantörer bestämde sig Din bil Slagsta för att köpa Pivabs lackanläggning.

– Många säger att Pivab har Sveriges modernaste lackanläggning och vi såg att de hade den bästa lösningen, så det var ett naturligt val. Pivab var de som kunde anpassa sig bäst och bygga anläggningen efter vårt behov – det är den inställningen man vill ha.
Man valde att bygga en anläggning med sliprum, en stor sprutbox, en kombibox, en torkbox och tre stycken plattor för spotreperationer. Dessutom har man ventilation från Pivab.

För att snabbt kunna få upp rätt värme i anläggningen använder man en gaspanna istället för fjärrvärme, som tack vare värmeåtervinning i ventilationen får extremt hög verkningsgrad och låg driftkostnad.

I anläggningen installerade man även ett nytt system med väggmonterade transportvagnar för att kunna sidoförflytta utrustning längs väggen. Dels så frigör det golvyta, så att man kan packa bilar effektivare, och dels minskar det den fysiska belastningen på personalen. Systemet med väggvagnar gör nämligen att personalen slipper dra en vagn om 20 kilo i vardera hand i 40 till 50 meter.

– Det var ett riktigt smart förslag som Ronny Pihlblad på Pivab kom med. Han är väldigt innovativ, det behövs fler sådana i den här branschen som är lite för mycket old school, säger Amir Asgary.

Resultatet

I maj 2015 började Din bil Slagsta använda sin nya lackanläggning och i juni var den i full gång. Redan i augusti gick den med vinst för första gången.
– Att få gröna siffor efter bara tre månader känns bra.

Det positiva resultatet grundar sig i att man snabbt fått upp en hög beläggning. Den första månaden, i juni, så var 64 procent av arbetstiden belagd. I november hade siffran ökat till 97 procent, innan den minskade igen månaderna runt jul.

Att man i november lyckats uppnå en sådan hög siffra beror på flera faktorer, exempelvis sammanhållningen på arbetsplatsen. Men även anläggningen spelar stor roll, menar Amir Asgary.

– Produkten har en jättestor betydelse. Att vi värmer anläggningen med gas gör att vi snabbt kommer upp i rätt temperatur. Det spar mycket tid och ökar effektiviteten.

I skrivande stund är det ännu för tidigt att säga hur de nya lackboxarna påverkar årsbudgeten. Men säkert är att flödet i anläggningen är effektiv och att ledtiderna är korta.

– Det går snabbt, väldigt snabbt i lackverkstaden. Vi får igenom fler objekt än vi förväntat oss. Men exakt hur snabbt skiftar eftersom det har mycket med planeringen att göra, säger Amir Asgary.

Framtiden

På Din Bil Slagsta räknar man med att ett kvällsskift kommer igång snart.

– Det finns ett stort underlag och vi känner att produkten klarar av det. Vi bad Pivab om en anläggning som klarar av tvåskift, men de dimensionerade den till att klara av tre.

Om det blir ett tredje skift återstår att se, men Amir Asgary tror att det kommer bli av i framtiden.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²