Rätt lösning för rätt verksamhet

Mr Smartrepair i Varberg har byggt på sitt lacksystem från Pivab i takt med att verksamheten har växt. De energisnåla lösningarna gör att investeringarna betalat sig snabbt.

Företaget

Mr Smartrepair är specialister på mindre lackskador som repor, bucklor och plastskador. Verkstaden utför även större jobb och hellackeringar. Bilhandlare och biluthyrningsfirmor är de vanligaste kunderna, men man hjälper även privatkunder. Verkstaden ligger sedan år 2015 utanför Varberg.

Utmaningen

Mr Smartrepair startade sin verkstad i Kungsbacka. I takt med att kunderna blev fler flyttade verksamheten till större lokaler. Under de senaste fem åren har Mr Smartrepair haft tre verkstadslokaler och Pivabs lacksystem har funnits i samtliga.

– Jag var i kontakt med en annan leverantör av lackboxar till den första lokalen, men deras lösning var inte ekonomiskt genomförbar. Pivab skräddarsydde en lösning som passade mina behov och har sedan dess hjälpt mig att bygga på lacksystemet i takt med att verksamheten har växt, säger John Quinn, verkstadens ägare.

Lösningen

I Mr Smartrepairs första verkstad i Kungsbacka installerades fläktar med tre utsug i den bortre delen av lokalen och tilluft i den andra änden.

– Det gjorde att hela lokalen i princip fungerade som en lackbox. Det första året gjorde jag mest mindre lackjobb, så Pivab tog fram en lösning som passade mina behov just då, säger John Quinn.

Under flytten till en större lokal återanvändes fläktarna och blev en del av ett separat lackrum. John Quinn byggde själv väggarna och Pivab kompletterade ventilationen med ett ökat tilluftsflöde. Med den nya lösningen kunde verkstaden utföra olika jobb samtidigt.

I den tredje och nuvarande verkstadslokalen står Pivabs lackbox Dent Extend.

– Jag har haft lackboxen i ett år nu och den funkar jättebra. Den är moduluppbyggd och går enkelt att bygga på, exempelvis om jag vill ha en räls och kunna köra ut på sidan. Behöver vi i framtiden flytta till en ännu större lokal kan jag flytta med lackboxen, säger John Quinn.

Resultatet

Med lackboxen Dent Extend kan verkstadspersonalen arbeta med ett fordon i taget, men med flera färger samtidigt.

– Pivabs lackbox är tyst, extremt energisnål och kommer snabbt upp i önskad värme, vilket är viktigt för att lacken ska torka snabbt. Ju fortare detta går, desto fler lackjobb kan vi göra under en dag, säger John Quinn.

Han är också nöjd med lackboxens luftflöde.

– Färgdammet i luften försvinner fort och det blir minimalt med färgryk på objektet och boxens väggar. En god ventilation är lika viktigt för att få en snygg finish på lackjobben som det är för hälsan för oss som jobbar i lackboxen.

På Mr Smartrepair drivs lackboxen med gas. Det är ett försäljningsargument som syns på verkstadens hemsida.

– När man jobbar med mindre lackeringsjobb är det oerhört viktigt att ha en energisnål lösning, annars går inte affären ihop. Låga priser är en konkurrensfördel som är nödvändigt för oss småföretagare. Pivabs lackboxar är kanske inte billigaste på marknaden, men de betalar sig snabbt tack vare att de är så energisnåla och gör att investeringen lönar sig i längden.
– Filtren är dessutom riktigt enkla att byta, så det brukar jag göra själv. Behöver jag annan service kan Pivab hjälpa mig redan samma dag eller dagen efter.

Framtiden

Mr Smartrepairs nisch är småskador och ambitionen är att fortsätta att ha främst bilhandlare och biluthyrningsfirmor som kunder, men även att utöka verksamheter mot privatkunder.

– Framtiden är spännande och det finns många möjligheter att expandera verksamheten.Detta förstår Pivab, de har verkligen lyssnat på mina önskemål och levererat uppfinningsrika lösningar som passar min verksamhet för stunden. De har också hjälpt mig att planera och rita upp alla mina verkstäder – från slipplatser och plastjobbsytor till lacksystem.

– Framför allt är Pivabs personal väldigt engagerade, de kommer ofta på besök och har alltid innovativa idéer om hur jag kan utveckla min verksamhet.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²