Kortare ledtider i unik anläggning

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Företaget

Redan 1929 startade det familjeägda Svenstigs bil i den lilla tätorten Smålandsstenar i Jönköpings län. Sedan dess har företaget startat filialer i Värnamo och i Gislaved. Bolaget jobbar med Volkswagen-gruppens bilmärken och med lastbilar från Scania.

– Vi har valt att vara en helhetsleverantör för dessa märken och vill att kunden ska känna att de kan göra allt hos oss, säger Jonas Carpvik.

Utmaningen

Svenstigs bil har sedan tidigare kunnat reparera plåtskador på kundernas bilar. Däremot har man varit tvungna att skicka iväg fordonen till en samarbetspartner för lackering. Det skapade tidskrävande transporter och långa ställtider, vilket stoppade upp flödet i verkstaden. Det gjorde i sin tur att Svenstigs kunder fick vänta onödigt länge på att få tillbaka sina bilar.

Lösningen

För att få ett bättre flöde i verkstaden och kunna ge sina kunder ett bättre erbjudande ville Svenstigs sköta lackeringen själva. I samband med att verkstaden i Värnamo skulle renoveras började man jämföra olika leverantörer av lackanläggningar – och kom snabbt fram till ett beslut.

– Efter ett studiebesök och diskussioner om layout på Pivabs verkstad blev det tydligt att de var rätt leverantör för oss. Pivab tänker mycket på miljön och arbetar med flöden och effektivitet på samma sätt som vi gör, säger Jonas Carpvik.

Tillsammans med Pivab och en färgleverantör valde Svenstigs bil mellan flera layoutförslag innan det slutgiltiga upplägget spikades: en avancerad anläggning med flera typer av arbetsplatser för ett optimerat flöde. Bland annat finns flexbås där stor del av arbetet kan utföras – allt från nedmontering och plåtslagning till svetsjobb och mindre lackeringsjobb.

– Detta är unikt med Pivabs lösning. Med deras ventilation kan vi jobba med flera olika arbetsmoment på och samma ställe, säger Jonas Carpvik.

Resultatet

Efter sommaren 2015 tog Svenstigs bil sin nya anläggning från Pivab i bruk. Några månader senare berättar Jonas Carpvik att han är mycket nöjd med layouten och flödet i anläggningen.

– Layouten i vår anläggning är unik. Vi behöver inte flytta ett objekt förrän det ska lackas, vilket gör vi sparar tid. 

Tidsbesparingen ökar verkstadens kapacitet samtidigt som Svenstigs bil får nöjdare kunder. Målet med anläggningen är ett toppmodernt skadecenter som är södra Sveriges bästa med avseende på arbetsmiljö, kvalitet, ledtid och effektivitet.

Förhoppningen är att ledtiderna ska sänkas med 40 procent och att väntetiderna ska minska, från ett par veckor till i snitt en vecka. Men där är man inte riktigt än.

– Rutinerna sitter inte helt och vi behöver rekrytera ytterligare en person till de förberedande arbetena. Men det är helt klart ett nåbart mål, säger Jonas Carpvik.

Framtiden

Svenstigs bil har lagt mycket tid på att rekrytera rätt personal till sin nya anläggning. Nu återstår det en del arbete med att optimera flödet och alla rutiner.

– Under hösten har vi en process för att få allt att fungera till hundra procent. Det handlar om att utveckla processen och att utbilda personalen. Kombinationen med en toppmodern anläggning och rätt gäng är den vinnande kombinationen, säger Jonas Carpvik.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare l...

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²