Dent Portal fick verksamheten att växa för Visby Motorcentral

Dent Portal har skapat helt nya affärsmöjligheter för bilföretaget Visby Motorcentral. Den lilla flexibla boxen används nu dagligen till mindre plåt- och lackskador på bilar, ett arbete som tidigare lejdes bort. Satsningen har gått så bra att företaget breddar verksamheten och investerar i ytterligare utrustning från Pivab.

FÖRETAGET

Väletablerade Visby Motorcentral eller VMC har funnits i över 75 år. VMC är Gotlands ledande bilföretag och auktoriserad återförsäljare för Volvo, Renault, Nissan och Dacia personbilar samt Renaults lätta transportfordon. Vid företagets skadeverkstad utförs alla slags reparationer och lackeringsarbeten, allt från mindre förbättringsarbeten till större försäkringsfinansierade krockskador. 

UTMANINGEN

För drygt tio år sedan beslöt Visby Motorcentral att utvidga verksamheten. Den dåvarande verkstaden skulle kompletteras med utrustning för att själva kunna åtgärda mindre plåt- och lackskador på bilarna. Tidigare hade liknande arbeten lejts bort, vilket innebar transportkostnader och längre ledtider för kunderna.

- Vi behövde en lackbox som skulle fungera för lackering av stötfångare och smådetaljer, säger skadeverkstadschef Lars-Åke Hägglund.

Den nya verksamheten placerades mellan bilverkstaden och rekonditioneringen. Platsen som fanns till förfogande var långsmal och trång på sidorna.

– Eftersom vårt utrymme var så begränsat, behövde boxen vara en liten och smidig för att fungera och få plats. Vi hörde oss för vad som fanns på marknaden, och valet föll på Pivab och lackboxen Dent Portal. Den hade ett bra pris och passade perfekt för vårt ändamål. 

LÖSNINGEN

Med flexibla och energisnåla Dent Portal kan skadorna lagas på plats i verkstaden. Den är speciellt framtagen för mindre lack- och slipjobb och grundarbeten, men kan även byggas ut för större jobb. Två markistält fästs då på boxen och fälls ner på vardera sidan. Om golvet behövs för annat hissas markiserna enkelt upp igen med fjärrstyrning.

Dent Portal levereras i nio sektioner tillsammans med fläktar och draperier och monteras enkelt ihop med hjälp av en insexnyckel. Eftersom den kan placeras direkt på verkstadsgolvet, utan ytterligare golvkonstruktioner, krävs inget bygglov. 

Boxen har ett inbyggt ventilationsaggregat. Tilluften tas direkt från lokalen och frånluften kopplas med spirorör ut genom tak eller vägg. Fläktarna uppfyller EU-kraven med en ventilation på 0,3 m/s. Dent Portal kan även utrustas med aktivt kolfilter som tillval. Då återanvänds energin i frånluften utan att det påverkar resten av lokalen med lägre energikostnad som följd. Boxen är billig i inköp och kan även leasas. 

– Vi fick en första hjälp med installationen och fixade en del själva. Sedan var det bara att köra igång, den fungerade direkt. Nu har den gått i 3000 timmar utan problem. Jag är verkligen nöjd med boxen, säger Lars-Åke Hägglund.

RESULTATET

Inledningsvis var planerna att använda boxen för att kunna arbeta med fyra, fem stötfångare i veckan. Istället är man nu uppe i omkring 25 bilar var vecka, året om, på vilka personalen utför alla slags arbeten. Det betyder nya arbetsmöjligheter och fler reparationer, högre intäkter och kortare ledtider. Verksamheten har växt så mycket att mer personal har behövt anställas.– Från början var det många som avrådde oss och sa att det inte skulle gå, bland annat försäkringsbolagen, men vi har kunnat ge dem en knäpp på näsan. Alla som jobbar här har fullt upp. Boxen gör att vi inte är beroende av andra för reparationsarbeten utan kan sköta oss själva. Vi har inga transportkostnader och har kortat ledtiderna, vilket kommer kunderna och försäkringsbolagen tillgodo. Boxen betalade sig snabbt, säger Lars-Åke Hägglund.

FRAMTIDEN

Inom kort kommer VMC att flytta till nya och större lokaler i en tidigare båtfabrik. Där får skadeverkstaden 900 kvadratmeter till sitt förfogande. Tack vare att lackboxen genererat så mycket arbete tar företaget ytterligare ett steg och investerar i en helt ny anläggning från Pivab.

– Ja, vi har beställt kombiboxen Dent Extend som är nio meter lång. Vi ska även ha fyra sliparbetsplatser med ventilation och draperier. Eftersom Dent Extend är så mycket större än den tidigare boxen kan vi lacka fler stötfångare åt gången och får ett bättre flöde. Ytterligare en fördel är att den är så energisnål att vi sänker våra energikostnader. Vi kan göra fler reparationsarbeten än hittills men också förbättra servicen mot kunderna genom att arbetet utförs snabbare.


Bil- och lastbilsverkstad

Att hitta lösningar för lackering av fordon är det vi jobbat med längst. Uppdragen kan vara allt från att starta upp en ny anläggning till att optimera en befintlig.

Uppsala Stadsbussdepå

I Fyrislund utanför Uppsala uppförs en ny stadsbussdepå för kollektivtrafik. Pivab är självklart med.

Qars Holbæk Danmark

TOPPMODERN, ENERGI- OCH MILJÖEFFEKTIVA LACKCENTER I DANMARK FÄRDIGSTÄLLS.

Moses Bil & Lack Tollarp AB

Skräddarsydda lackboxar hos Moses Bil & Lack Tollarp AB

Hedin Bil Performance Center

Hedin Bil Performance Center med 100% återvinning av luften

Bendt Bil

En fullserviceanläggning och återförsäljare av Saab, Opel, BMW, MINI och Hyundai.

Bengt i Örkelljunga

Tack vare ett mobilt lackboxsystem kan Bengt i Örkelljunga utföra alla mindre lackreperationer i sin egen verkstad.

Bil-Månsson

Bil-Månsson i Halland är en fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Bilkompani Kalmar AB

Med sin nya lackanläggning kan Bilkompani Kalmar bli klara med stora lackeringsarbeten på bara ett par dagar.

Derome Bil AB

Derome Bil köpte en av Pivabs allra första lackboxar. Numera finns två moderna lackboxar i verkstaden.

Din Bil Slagsta

På några månader gick Din bil Slagstas nya lackanläggning med vinst och hade en beläggningsgrad på 97 procent.

Helmia Bil

Våren 2011 började Helmia Bil i Filipstad fundera på egen lackering. De letade efter den mest flexibla lösningen, och valet föll på PIVAB.

Mr Smartrepair

Tre verkstäder på fem år. Med Pivabs lösningar har Mr Smartrepair enkelt uppgraderat sitt lacksystem i takt med att verksamheten har växt.

Nordiska bil

En fullserviceanläggning med bilförsäljning, finansiering, verkstad, bildelar och drivmedel.

Svenstigs Bil

För att få ett bättre flöde i verkstaden och få nöjdare kunder ville Svenstigs Bil i Värnamo sköta lackeringen själva.

Umeå billackering

Umeå billackering är specialiserade på prisvärda fordonsreparationer med hög kvalitet.

Upplands Motor

Plats: Akalla, Stockholm Leverans: 2013 Yta på anläggningen: 485m²